Onze visie
Wij onderschrijven het belang van levenslang leren en van onderwijs en vorming voor elke 18-plusser. Onderwijs is een belangrijke hefboom voor het realiseren van persoonlijke ontplooiing en levenskwaliteit, het creëren van reële kansen op de arbeidsmarkt en het bouwen aan een democratische, diverse en rechtvaardige samenleving.
UCLL graduaats- en volwassenenonderwijs campus Sociale School
Al 40 jaar staan wij voor kwaliteitsvol graduaatsonderwijs. Onze graduaatsopleidingen tellen jaarlijks meer dan 650 studenten en cursisten en ongeveer 75 docenten.
Onze opleidingen waren tot september 2019 gekend als Centrum voor Volwassenenonderwijs Sociale School Heverlee of CVO SSH.
Op 1 september 2019 fusioneerde CVO SSH met hogeschool UC Leuven-Limburg (UCLL). Sedertdien vormen we het UCLL graduaats- en volwassenenonderwijs op campus Sociale School Heverlee. Onze opleidingen maken deel uit van het Programma Welzijn in UCLL.
Voor wie zijn we er?
Ons doelpubliek is heel divers. Onze opleidingen zijn bedoeld voor studenten en cursisten die
- vanuit het secundair onderwijs of het tweedekansonderwijs het hoger onderwijs instappen
- elders uit het hoger onderwijs komen
- werken in de sociale sector, in de bedrijfswereld of bij de overheid, willen doorgroeien in hun job of vrijwilligerswerk of de overstap willen maken van vrijwilligerswerk naar betaald werk
- zich willen omscholen of heroriënteren in de richting van social profit of HR
- voor een diploma hoger onderwijs willen gaan of zich willen bijscholen.
Onze studenten en cursisten hebben vaak heel verschillende statuten: ze studeren met recht op kinderbijslag, combineren hun studie met werk, zijn werkzoekend, studeren met een VDAB-traject of via een overeenkomst met het OCMW, het ziekenfonds, enz.
Wij hebben een bijzondere aandacht voor wie, om welke reden ook, eerder de kans miste om een hoger onderwijsstudie aan te vatten of te voltooien.
Kwaliteitsvol onderwijs
Wij dragen kwaliteit hoog in het vaandel. Onze opleidingen kregen in de voorbije Vlaams-Nederlandse kwaliteitsbeoordelingen een zeer positieve waardering. Wij bieden
- inhoudelijk stevig uitgebouwde opleidingen met een praktijkgerichte insteek
- veel aandacht voor het leerproces, zowel individueel als in groep. Wij werken voor elk opleidingsonderdeel in kleine klasgroepen
- een degelijke begeleiding en ondersteuning van de studenten via de opleidingscoördinatoren, de klasgroepen en docenten, de docenten Zelfzorg, de intensieve individuele en groepsbegeleiding bij het werkplekleren
- een leeromgeving met aandacht voor de diversiteit van leeftijd, levenservaring, cultuur, werkervaring
- een team van docenten die hun vak als expert en ook het werkveld van binnenuit kennen en die ervaring hebben met hoger onderwijs voor studenten en vorming voor volwassenen.
Dagonderwijs
Wij bieden dagonderwijs aan van maandag tot zaterdag, van 9.15 uur tot 16.10 uur.
Praktijkgericht hoger onderwijs
Onze opleidingen maatschappelijk werk, sociaal-cultureel werk, syndicaal werk, HR-support en orthopedagogie leiden tot een graduaatsdiploma en omvatten 120 studiepunten.
Onze opleidingen tot ervaringswerker geestelijke gezondheids- en verslavingszorg (90 studiepunten) en educatief kinderwerker (49 studiepunten) worden bekrachtigd met een certificaat dat toegang geeft tot het betrokken werkveld.
Al onze opleidingen zijn bij uitstek praktijkgerichte opleidingen. We leiden onze studenten op tot stevige professionals die het werkveld instappen met kennis en kunde en met een hart voor mens en samenleving. Gegradueerden handelen autonoom en zijn tegelijk echte teamspelers.
Tijdens de opleiding heb je een flink pakket werkplekleren of stage. De meeste van onze opleidingen omvatten 800 uur ‘Beroepspraktijk’ in een werkveldorganisatie. Ook in andere opleidingsonderdelen zoals ‘Projectwerk’ of je ‘Afstudeerproject’ word je met de reële werksetting geconfronteerd en zoek je naar oplossingen voor in de praktijk.
Onze docenten komen uit het werkveld en staan met één been in de praktijk en één been in het onderwijs. Deze combinatie maakt het lesgebeuren bijzonder boeiend. Tijdens de lesdagen ga je met je klasgroep en de docent aan de slag met praktijkcases, koppel je theoretische concepten en kaders aan praktijk en omgekeerd.
Ben je werkend in een relevante sector, dan kan je je werkplek als stageplek laten gelden. Dit vergemakkelijkt de combinatie van werken en studeren.
Persoonsgericht onderwijs
Een ander bijzonder kenmerk van ons graduaatsonderwijs is de persoonsgerichte aanpak en begeleiding.
Modulair en flexibel onderwijs met een gespreid examensysteem
Onze opleiding zijn modulair georganiseerd. Dat betekent dat elke opleiding is onderverdeeld in opleidingsonderdelen die telkens op korte tijdspanne worden afgewerkt.
Een basisopleidingsonderdeel van 3 studiepunten omvat meestal 4 volle lesdagen (bv. 4 maandagen achter elkaar) en een afstandsdag. De evaluatie volgt onmiddellijk nadien. Deze evaluatie kan diverse vormen aannemen. Ze kan proces- of taakgericht zijn, van permanente evaluatie in de klas tot mondeling of schriftelijk examen. Het kan gaan om het opstellen van een portfolio of een persoonlijk ontwikkelingsplan, opdrachten gekoppeld aan het eigen werkplekleren, een individuele of groepspresentatie, schriftelijke taak, rollenspel, … Eén ding is zeker: door de modulaire aanpak zijn je evaluatiemomenten steeds gespreid over het jaar. Examens worden niet opgespaard tot een januari- of junizittijd.
Modulair onderwijs is synoniem met flexibel onderwijs. Door de modulaire aanpak van de opleiding kan je de omvang en het tempo van je studies mee bepalen. Je kiest zelf hoeveel opleidingsonderdelen je jaarlijks opneemt en over welke periode gespreid. Hierdoor wordt het makkelijker om je studie te combineren met andere engagementen (werk, studentenjob, vrijwilligerswerk, gezin, …) en periodes te overbruggen waarin andere zaken voorrang hebben (gezondheid, verandering van werk, …).
Sociale School Heverlee stond in de jaren ’80 mee aan de wieg van het hoger modulair onderwijs in Vlaanderen en heeft hierin een grote expertise opgebouwd.
Attesten en diploma’s
Per geslaagd opleidingsonderdeel ontvang je een creditbewijs.
Alle creditbewijzen samen geven recht op het graduaatsdiploma (of op het certificaat ingeval van educatief kinderwerker of ervaringswerker GGZ).
Het is ook steeds mogelijk om één of meerdere opleidingsonderdelen specifiek als bijscholing te volgen. Je schrijft dan enkel in voor die onderdelen die voor jou relevant zijn.
Na je opleiding
Met een graduaatsdiploma of certificaat van onze opleidingen kan je meerdere kanten uit. Je kan rechtstreeks instromen op de arbeidsmarkt. Onze afgestudeerden doen het bijzonder goed met een hoog tewerkstellingspercentage in de brede welzijnssector en het HR-werkveld.
Je kan ook verder studeren in het hoger onderwijs. Doe je een bijkomend graduaat in Sociale School Heverlee dan kan dit in een verkort traject.