Onze visie
Het CVO Sociale School Heverlee onderschrijft het belang van levenslang leren en van onderwijs en vorming voor volwassenen. We zijn ervan overtuigd dat onderwijs een onvervangbare hefboom is voor persoonlijke ontplooiing, betere kansen op de arbeidsmarkt en een hogere levenskwaliteit, en een democratische en rechtvaardige samenleving.
Voor wie zijn we er?
Ons doelpubliek is heel divers.
Het CVO richt zich tot cursisten en studenten die
- vanuit het secundair onderwijs of het tweedekansonderwijs het hoger onderwijs instappen
- elders uit het hoger onderwijs komen
- werken in de sociale sector, in de bedrijfswereld of bij de overheid en die willen doorgroeien in hun job of vrijwilligerswerk of die willen overstappen van vrijwilligerswerk naar betaald werk
- die zich willen omscholen of heroriënteren in de richting van social profit of een HR-job
- intekenen op losse modules en zich niet inschrijven voor een hele opleiding, maar één of meerdere modules als bijscholing volgen.
Onze cursisten kunnen werkend zijn, werkzoekend, student met recht op kinderbijslag, al dan niet studeren met een VDAB-traject, een overeenkomst met het OCMW, het ziekenfonds, enz.
Het CVO heeft een bijzondere aandacht voor cursisten die eerder de kans misten om een studie in het hoger onderwijs aan te vatten of te voltooien.
Hoger Beroepsonderwijs (HBO)
De opleidingen van het CVO maken deel uit van het HBO of Hoger Beroepsonderwijs van niveau 5. HBO is hoger onderwijs (hoger-b-o) én professioneel gericht onderwijs (h-beroeps-o).
HBO situeert zich tussen het secundaire onderwijs van niveau 4 en de professionele bachelor van niveau 6. De graduaatsopleidingen aan CVO SSH omvatten 120 studiepunten. Het traject voor Ervaringswerker GGZ omvat 90 studiepunten. Educatief kinderwerker is een op zich staand traject binnen het graduaat Sociaal-cultureel werk en omvat 40 studiepunten.
Dagonderwijs
CVO SSH biedt dagonderwijs aan van maandag tot zaterdag. De meeste lessen lopen van 9.15 uur tot 16.10 uur.
Engagement en kwaliteit
Studeren vraagt een groot engagement. Wie dit engagement aangaat, heeft recht op kwaliteit. Voor CVO Sociale School Heverlee staat kwaliteit voor:
- inhoudelijk stevige opleidingen met een praktijkgerichte insteek
- veel aandacht voor het leerproces, zowel individueel als in groep. Het CVO werkt met kleine klasgroepen
- een degelijke begeleiding en ondersteuning
- een leeromgeving met aandacht voor de diversiteit van leeftijd, levenservaring, cultuur, werkervaring
- een team van docenten die hun vak als expert en ook het werkveld van binnenuit kennen en die ervaring hebben met onderwijs voor volwassenen.
Modulaire aanpak
Onze opleiding zijn modulair georganiseerd. Elke opleiding bestaat uit cursuseenheden van 40, 60 of 80 lestijden. Een eenheid van 40 lestijden omvat meestal 5 lesdagen en 1 examendag die gespreid worden over 6 lesweken (bv. 6 maandagen achter elkaar).
Door de modulaire aanpak van de opleiding kan je het tempo van je studies mee bepalen. Hierdoor wordt het makkelijker om je studies te combineren met andere engagementen (een job, vrijwilligerswerk, gezin, …). En kan je ook periodes waarin andere zaken voorrang hebben (verandering van werk, gezondheid, …) overbruggen.
De Sociale School Heverlee stond in de jaren ’80 mee aan de wieg van het modulair onderwijs voor volwassenen in Vlaanderen en heeft hierin een grote ervaring opgebouwd.
Attest, kwalificatiebewijs, diploma
Per geslaagde cursuseenheid ontvang je een officieel attest.
Alle attesten samen geven recht op het diploma of kwalificatiebewijs.
Zes van onze opleidingstrajecten leiden tot het diploma van gegradueerde (120 studiepunten): maatschappelijk werk, orthopedagogie, HR/personeelswerk, syndicaal werk en sociaal-cultureel werk met inbegrip van de optie begeleider/monitor sociale economie.
De opleiding van educatief kinderwerker leidt tot een kwalificatiebewijs erkend door Kind en Gezin.
In het HBO-traject voor ervaringswerkers GGZ ontvang je eveneens een attest per eenheid en een kwalificatiebewijs voor het hele traject.
Het is mogelijk om één of meerdere eenheden uit onze programma’s uitdrukkelijk als bijscholing te volgen en niet in het kader van een totaal opleidingstraject. Je schrijft dan in voor die eenheden die voor jou relevant zijn, bv. in het kader van je (vrijwilligers)werk.
UCLL als partner
CVO Sociale School Heverlee maakt deel uit van vzw UC Leuven en werkt nauw samen met de bacheloropleidingen van hogeschool UC Leuven-Limburg. Tijdens schooljaar 2018-19 zal deze samenwerking nog toenemen. Op 1 september 2019 zal CVO SSH immers fusioneren met UCLL en wordt UCLL een hogeschool van bachelors én graduaten.
CVO SSH en UCLL maken ook deel uit van het samenwerkingsverband met Sint-Franciscusinstituut voor verpleegkunde Leuven en CVO Mobyus.
Na je opleiding
Met een graduaatdiploma of kwalificatiebewijs van CVO SSH kan je meerdere kanten uit. Je kan rechtstreeks instromen op de arbeidsmarkt. Onze afgestudeerden doen het bijzonder goed met een hoog tewerkstellingspercentage in de sociale en HR-sector.
Je kan ook verder studeren, al dan niet terwijl je werkt:
Na het behalen van het kwalificatiebewijs kan je verder studeren aan CVO SSH en een graduaatdiploma behalen.
Met het graduaatdiploma heb je rechtstreeks toegang tot de verkorte bachelor sociaal werk, SRW of orthopedagogie (zie hieronder).
Verder studeren via een verkort bachelortraject
Graduaatdiploma aan CVO SSH behaald? Dan kan je instappen in een verkort bachelortraject en op die manier ook het diploma van professionele bachelor behalen:
- na de CVO-opleidingen maatschappelijk werk, personeelswerk, syndicaal werk en sociaal-cultureel werk kan je bv. instappen in de verkorte bachelor sociaal werk UC Leuven-Limburg op de campus Sociale School Heverlee. Deze verkorte bachelor bedraagt in totaal 62 studiepunten.
- na de CVO-opleiding orthopedagogie kan je bv. verder studeren in de verkorte bachelor orthopedagogie (Odisee Hogeschool) of SRW (UC Leuven-Limburg campus Sociale School Heverlee). Beide trajecten omvatten 61 studiepunten.